Kupus je povrće koje odlično uspeva na plodnom zemljištu. Postoje sorte kupusa različite boje i oblika. Kupus može da se nadje u prodaji tokom cele godine i nije skup. Može se jesti u svežem, kuvanom i kiselom stanju. Mnogi ne vole miris kuvanog kupusa, ali možda to i nije do kupusa nego do kuvara. Rešenje je da se kraće kuva i da se koristi kvalitetnije posudje. Osim toga kupus kod nekog izaziva nadimanje i gasove, ali ipak kupus ima i mnoge pozitivne strane koje ne treba ignorisati. Oduvek se kupus smatrao za dobar izvor vitamina, a u novije vreme je utvrdjeno da je dobar i za preventivu kod nekih bolesti. Kupus može da spreči nastanak kancera, naročito kancera debelog creva. Ovo povrće ima visok sadržaj beta karotena, c vitamina, a sadrzi i vlakna koja pomažu varenje. Sadrži i vitamin u o kome se još uvek ne zna mnogo. Pokazao se kao dobar u preventivi i lečenju čira na želudcu. Kupus je niskokalorična namirnica pa se koristi i za dijetu. Jedna od starijih i dobro poznatih dijeta je kupus dijeta.
Nutritivna vrednost kiselog kupusa
Нема коментара:
Постави коментар